Försäkringskassan, jämmer och elände!

Det var ett tag sedan jag publicerade något på min blogg.  För att kunna skriva något måste jag känna någon form av engagemang, glöd, ilska eller allra helst känna mig munter och glad. Nåväl nu sitter jag här och är både arg men mest ledsen och orkeslös.

För ganska precis en månad sedan fick jag möjlighet tack vare Cancerrehabfonden till en veckas rehabilitering efter min cancer.    Det är jag mycket tacksam över då mitt landsting ej erbjuder detta trots att det finns nationella riktlinjer och vårdprogram som rör cancerrehabilitering och vikten av denna.

Tog således kontakt med min FK-handläggare som jag haft en längre tid och frågade hur jag skulle göra rent praktiskt då jag behövde vara borta från arbetet under en vecka. Samma handläggare vet också att det har inte varit helt lätt för mig att återgå i arbete på heltid. Samma handläggare har gått från att vara en mycket sympatisk människa till att på slutet låta som hon vore nära ett sammanbrott. Jag klandrar inte henne på något vis för jag har ju förstått att det är inte en helt enkel uppgift att tillfredsställa klienter, chefer och politiker. Nåväl hon svarade mig i falsett att jag måste fylla i en ansökan om förebyggande sjukpenning och att den fanns på nätet. Hon insåg dock själv att hon kanske tog i lite varför hon erbjöd sig att skicka blanketten hem. Läkarutlåtandet var klart sedan en tid varför jag returnerade min ansökan per omgående. Tänkte inte något mer på detta och under min rehabvecka blev vi påminda av personal om vikten att ansöka om förebyggande sjukpenning. Jag berättade att jag redan gjort detta och kände mig liksom lite duktig att jag hade luskat ut detta på egen hand.

Döm om min förvåning, eller näe nu ljög jag. Jag blev inte alls förvånad när jag hade fått ett brev från Försäkringskassan. Jag tappade sugen, jag blir ledsen och trött ända in i märgen. Brevet är nu skickat från en ny handläggare. Det framkommer i och för sig inte att hon är handläggare men ny för mig är hon iallafall. Hon har muntligen frågat den försäkringsmedicinska rådgivaren följande; -Kan behandlingen anses vetenskapligt beprövad och antas ha ett förebyggande syfte att förebygga sjukdom? Varpå denne svarar att -det saknas dokumentation som visar på behovet av förebyggande behandling i förhållande till bröstcancer. Goddag yxskaft! Ingenstans i mitt läkarutlåtande står det att denna patient (jag) behöver få rehabilitering för att inte få bröstcancer igen. Läkaren beskriver däremot mina besvär som jag har pga tidigare behandlingar och den behandling jag har nu. Hon har sedan tidigare skickat in läkarintyg för sjukskrivning som är så utförliga att intyget som varit på flera sidor går att tapetsera en vägg med.

Tankarna börjar nu att snurra då det även står om villkoren  för att få förebyggande sjukpenning. Rehabiliteringen skall ingå i en plan som är godkänd av Försäkringskassan. Vilken rehabiliteringsplan? Min handläggare som jag haft har jag aldrig träffat än mindre gjort en rehabiliteringsplan. Hon har sannolikt haft fullt upp med att skicka ut brev till klienter där det står att intygen inte är tillräckligt bra etc. Hur skall handläggarna ha tid med att träffa oss sjuka då?

I ett flertal landsting erbjuds patienten rehabilitering efter cancer. De följer alltså de nationella riktlinjerna och har avtal med olika rehabiliteringscenter.  De patienter som har oturen att tillhöra de mindre bemedlade landstingen som inte bekostar rehabilitering får förlita sig på att frivilliga donatorer som du och jag   bidrar med en slant till t ex Cancerrehabfonden. Tack vare just Cancerrehabfonden har jag fått en veckas rehabilitering med dagliga föreläsningar av onkolog, kurator, fysioterapeut och  barnmorska (sexolog). Vi har varit ett gäng kvinnor och vi har haft samtal i grupp och enskilda samtal. Jag grät för första gången sedan jag blev sjuk, vi grät och skrattade om vartannat.  Denna rehabilitering var absolut livsnödvändig för mig för att kunna gå vidare.

Jag har bekostat resan till Lydiagården i Skåne och bara resan var dyrare än New York tur och retur. Jag förlorar uppenbarligen ersättning för veckan jag var där men all kunskap, känslorna som kom fram och allanya vänner jag fick det kan ingen ta ifrån mig!

Annons

4 reaktioner på ”Försäkringskassan, jämmer och elände!

 1. Åh, jag blir så ledsen och arg. Tänk att försäkringskassan gått från att vara världens bästa stödfunktion till att bli något man ibland, kanske, man vet aldrig får ersättning och aldrig och ofta ett – ”nej, detta duger inte. Du ska ut i jobb även om du har förlorat huvudet”. Och rehabilitering duger inte. Det ska vetenskapligt bevisas förebygga cancer. WOW alltså!!!!

  Gillad av 1 person

  1. Jag kommer att skicka nationellt vårdprogram för cancerrehabilitering på 224 sidor till FK. Det är inte bara för min egen skull utan för alla andra som drabbats. Där trycket man på vikten av rehabilitering inte bara för patienten utan även i ett samhällsekonomiskt perspektiv. FK borde egentligen göra vågen när en klient faktiskt försöker göra allt för att komma på banan igen. Jag är inte bara en patient eller klient, jag är även sjuksköterska och arbetar just med rehabilitering och därför känns det som en ven i pannan ska spricka när jag får stupida brev där det står att det inte finns dokumentation på att rehabilitering gör nytta. Det var liksom helt fel person att skicka ett sådant påstående till. Fortsättning följer….

   Gilla

 2. Ååååh så trött och förbannad man blir. Dessa pappersnissar som sitter och ska bedöma oss sjuka. Papppersnissar som på sin höjd haft en förkylning i sitt liv. Handläggare som stjälper mer än de hjälper, för det enda de kan är att läsa innantill på ett papper och leta upp en lämplig (?) paragraf att hänvisa till. Därmed slipper de tänka själva. Att inte kunna tänka själv är ett kriterium för att få anställning på FK och AF. Denna rehabvecka som är så viktig och nyttig på många sätt. Ja, på dem bara, man har rätt att överklaga beslut hos FK. Men det gläder mig att du hade en bra vecka på Lydiagården! Dit borde alla få åka!

  Gillad av 1 person

  1. Har precis tagit en promenad och funderade just på FK:s personal. Det måste ju vara en av tre där också som får cancer och för att inte tala om alla andra sjukdomar som finns. Får de också stånga sig blodiga? Tyvärr är det nog så att de handläggare som upplevs som bra av klienterna går in i väggen själva. Å ena sidan skall de värna klienten och å andra sidan prestera och dra ned sjukskrivningstal. De yngre handläggarna som lever i en värld som fortfarande är svart eller vit och som inte hunnit uppleva sjukdom kring nära och kära, de har inga problem med att ge avslag. Lägg ned FK och AF, skapa en ny myndighet med ett humanare tänk och som värnar individen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s