Respekt till våra lärare och pedagoger om jag får be!

Lärarnas riksförbund har lagt ut en film på sociala medier där vi icke pedagoger och föräldrar  skall välja slutet. Den visar hur en enligt min mening en dryg kille rotar i en tjejs väska och tar hennes mobil, sätter sig på hennes bänk och retar henne. Till slut slår hon honom på armen. Det finns två alternativ. Köra ut eleven från klassrummet eller fortsätta lektionen som vanligt!

I det här fallet anmälde pojkens föräldrar händelsen till Skolinspektionen då han utsattes för en kränkning, och det inför alla i klassrummet! De har tydligen inga problem med att han kränker henne å det grövsta med att rota i hennes väska, i hennes mobil samt behaga sätta ned sin ändalykt på hennes bänk.

Inget av ovanstående alternativ tilltalar mig! Jag skulle ha klivit fram omedelbart, snappat åt mig mobilen, beordrat ungen att sätta sig på sin plats omedelbart. När han sedan hotar med att anmäla mig skulle jag ha hållit med honom om att det låter som en lysande idé. Sätter han sig inte ned så skulle jag gett honom frånvaro från lektionen, jag menar det krävs väl ändå att man på något sätt är mentalt närvarande också? Sista alternativet vore att ringa hans föräldrar just där och då, i klassrummet inför alla andra och säga; – Jag tror Theo glömt sin mobil idag och han verkar vara så sugen på att ringa mamma att han rotade fram Almas telefon ur hennes väska, ja men nu skall du få prata med mamma Theo! Anmäld skulle jag säkert bli, men varför då? Har ju bara velat vara vänlig och hjälpsam.

Vad är det för fel på en del föräldrar idag? Hur kan de komma på tanken ens att ta detta till Skolinspektionen! Har genomlidit som förälder åtskilliga föräldramöten där föräldrar hävdat på fullt allvar att lärarna skall använda sin rast till att se till att ungarna (årskurs 4) har mössa på sig, knyta skor samt lämna ut och plocka in mobiltelefoner för de små liven kan ju vilja lyssna på musik på rasten. Det har startats klasskassor som inte skall existera egentligen, vilka blir ett helvete kring då vissa ungar byter skolor som kalsonger, då skall dessa föräldrar ha tillbaka pengar och nya elever skall inte få följa med på den tilltänkta resan för att de inte var med från början! De är så egocentriska och utgår bara från sina egna barns behov att de verkar helt glömma bort att det existerar cirka 25 stycken till i klassrummet.  De verkar inte ha något som helst eget ansvar att lära sina barn hyfs, visa respekt, klä på sig och andra mest elementära saker. De verkar tro på varenda ord som kommer från barnet/tonåringens mun.

Vi som föräldrar skall backa upp våra lärare, vi skall lyssna på våra barn men ställa motfrågor om varför situationen blev som den blev. Vi skall försvara lärarna inför våra barn. Har vi en personlig åsikt om någon lärare så skall inte den dryftas med eller inför barnet. Vi skall inte uttala oss negativt om andra barns familjer, socialgrupp, härkomst, diagnoser eller seder och bruk.  Vi skall inte underminera de människor som valt att arbeta med barn och ungdomar. Vi skall uppfostra våra telningar så att de får ett gott självförtroende utan att behöva ”roa” sig på andras bekostnad. Jag säger inte att det är lätt men det är vår förbannade skyldighet att göra vårt bästa!

Annons

2 reaktioner på ”Respekt till våra lärare och pedagoger om jag får be!

  1. Helt enig! Vi skördar nu frukterna av 70-talets trend med ”fri uppfostran” där allt för många barn lämnades att uppfostra sig själva. Ett ansvar inget barn i hela världen borde belastas med. Dessa stackars fritt uppfostrade barn är nu i sin tur föräldrar, ofta till odrägliga tonåringar eftersom de har inte en susning om vad fostran är, än mindre hur man gör. Ingen har nämligen lärt dem att man måste följa vissa regler i livet.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s