Byggnadsvårdsmässigt eller inte, det är frågan!

Jag är med i en sluten grupp på Facebook som handlar om byggnadsvård. Denna grupp har expanderat och blivit gigantisk och fått till sig en hel del medlemmar som önskar bevara gamla hus men även kanske få in vissa moderniteter som underlättar vardagen. Vad jag förstår så var inte det syftet detta med grupp utan det var just byggnadsvård där man utbyter tips om olika gammaldags metoder  som att ådringsmåla, såpskura, lerklina hus etc. Det tycker jag att man får respektera men likaväl skall de hängivna hava tålamod med de mindre kunniga. Jag har nu varit med i några veckor och fascineras av hur en del verkligen vill trycka ned folk i skoskaften. En del uttrycker sig tvärsäkert om vad som är rätt och vad som är fel.

Efter denna dag kommer jag att gå ur denna grupp för som sagt var, man skall respektera gruppens intention. Under veckorna som gått har det varit återkommande frågor om, hur hålla möss ute, hur måla köksgolv så att det blir lättskött. Hur göra för att det inte skall trilla ner sågspån genom pärlsponten i taket. Fönsterbyte alternativ lagning. Får man ha våtrumssäkrat badrum?

Vår familj har en gård från 1843, den har vi arbetat med för att återställa men även för att få in moderniteter som dusch etc. Jag vågar påstå att vi är tämligen händiga och vi är av den åsikten att vi skall kunna leva och ha det bra i vårt hus. Därför kommer det nu några handfasta tips som inte platsar på ovannämnda grupp för att lösa era problem.

Mössfrågan i skafferier och köksskåp : Där har tipsen varit att lägga all mat i burkar och sedan låta de små liven fortsätta ränna omkring i skåpen. Lägga in enris vilket tenderar att barra efter en tid. Ställa in en hink och låta de stackars små liven dränka sig. Peta in diverse naturvänliga material i springor. Här kommer det ett idiotsäkert tips men ack så byggnardsvårdsmässigt fel. Spruta in polyuretanskum i alla fogar! Inte en mus så långt ögat kan nå. 

Köksgolv: Där är tipsen enhälliga i princip i detta forum, såpskurat, enligt dem är det sååå lättskött! Det är det säkert om samtliga familjemedlemmar  är över trettio år och klarar av att hålla sig över köksbänkar  och bord. Vi har såpskurade golv enligt konstens alla regler på övervåningen i samtliga sovrum och allrum. I allrummet avnjuts det en hel del snacks etc vilket sätter sina tydliga spår på golvet. Det är inte så roligt att försöka få upp kräks ur skarvarna heller. Köp oljefärg avsedd för hårt slitage, foga alla springor före med acrylatfog. Att svabba av golvet går som en dans.

Spontat tak som läcker sågspån: Här har förslagen varit att peta in lin, snören och annat naturvänliga. Jag säger bara åter igen acrylatfog.

Renovering av WC och komplettera med dusch: Här är råden att plocka ned egen antik toastol i molekyler och laga, lerklina golv och strunta i våtrumssäkerhet. Låt en fackman göra tätskikt och rördragning. Vi har valt en målad väv samt våtrumsmatta på golv. Köpt begagnad kommod och handfat men valt att ha en modern fräsch toalett.

Fönster: Här instämmer jag faktiskt nästan helt och hållet med forumet. Behåll de gamla fönstren. Tillverka en skiva och ta ett fönster i sänder, placera det i ett utrymme där det kan få vara tills det är klart. Ta med en termos med kaffe, en radio och förklara för familjen att nu går jag och jobbar och jag vill inte bli störd!  Vila mellan varven , fika och ha det mysigt utan barn. På riktigt dåliga fönster så får du ta bort all fog så passa på att byta spruckna glas. Är den nedre delen bara lite dålig har jag tagit bort det tills jag kommit ned till friskt trä. Gjort nya pluggar och slutligen kittat, linoljat och målat. Jag har även hittat fönster i uthus så jag har kunnat göra ett bra fönster av två. Givetvis kan man lämna in dem, men det är roligt, rogivande och definitivt billigare att göra det själv.

Jag vill härmed tacka för dessa veckor i ovanstående forum. Ni gör det jättebra och jag är tacksam för det. Jag tycker också att vi andra som har polyuretanskum under diskbänken samt diskmaskin i köketgör det bra. Hade det inte varit för oss hade gården kanske förfallit vid detta laget och det vill ju ingen, eller hur?  Vill slutligen lägga in en bild som verkligen inte är byggnadsvårdsmässigt men ack vad sköt det har varit i sommar att kunna hålla sig kvar i solstolen utan att den har tippat omkull. Jag säger bara impregnerat virke, ha det bra!

Annons

2 reaktioner på ”Byggnadsvårdsmässigt eller inte, det är frågan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s